+++    15 - 21 April 2024    +++    KALDEWEI „Bath[o]philia“ at Fuorisalone    +++    Milan, Via Durini 24, Casa Flash Art    +++

(CZ)
Tisk
Aktuálně
Detail
KALDEWEI: Milníky podnikové historie

KALDEWEI: Milníky podnikové historie

Z malého podniku celosvětovým partnerem pro řešení koupelen nejvyšší kvality – historie značky je historií úspěchu. Dlouholeté zkušenosti, inovace koupelnového vybavení určující směr, odvážné investice i nekompromisní kvalita a dlouhá životnost, to vše je neoddělitelně spojeno se jménem KALDEWEI. Přední výrobce extra plochých sprchových vaniček, koupacích van a smaltovaných umyvadel vyrábí výhradně v sídle firmy v Německu a využívá k tomu nejmodernější výrobní zařízení. Jedinečný materiál smaltovaná ocel KALDEWEI není jen jádrem značky, ale také receptem na úspěch všech výrobků přetrvávajícím desetiletí.

Od roku 1918: léta zakládání

Podnik, založený Franzem KALDEWEIem v Ahlenu v říjnu roku 1918, se v průběhu své téměř stoleté historie změnil z malého podniku v jednoho z vůdčích výrobců řešení koupelen ze smaltované oceli. Vše začalo výrobou polotovarů, kromě jiného koupacích kádí, pánví a kovových kádí, se kterými si klempířský mistr Franz KALDEWEI udělal dobré jméno, a tak položil základní kámen vzestupu podniku. Klíčem k trvalému podnikatelskému úspěchu však byla jeho železná vůle, neúnavná píle a cit, který uplatňoval při objevování mezer na trhu, slibujících budoucí úspěch. Již během tří let se výrobní plocha podniku zvětšila z počátečních 962 čtverečních metrů na pozdějších 6500 čtverečních metrů.

Od roku 1928: na cestě růstu

S Heinrichem KALDEWEIem, který ve druhé generaci vstupuje do podniku v roce 1928, firma nezadržitelně míří dál v nastoupené cestě růstu. Předpokladem k tomu je důsledné rozšiřování výrobního programu. Od roku 1932 již podnik dokáže vyrobené ocelové polotovary sám smaltovat a jen o tři roky později rozjíždí vlastní tavírnu smaltu. Přesně to je okamžik zrodu až dodnes úspěšné podstaty značky „smaltovaná ocel KALDEWEI“.

V roce 1934 staví KALDEWEI další historický milník zahájením výroby první volně stojící ocelové koupací vany svařené z několika dílů. V této době již vyrábí 50 zaměstnanců za jeden den okolo 60 van. Investice do čtyřsloupového lisu, který silou 500 tun lisuje koupací vany z jednoho jediného kusu ocelového plechu a díky kterému si výroba vystačí jen se dvěma sváry, se vyplácí: Již o dva roky později tak může 25 zaměstnanců vyrobit okolo 250 koupacích van za den.

Díky této investici je nyní celý řetězec vytváření hodnoty – od tvarování oceli až po její zušlechťování smaltovanou ocelí KALDEWEI – v jedněch rukou. S technickým know-how, citem pro materiál a láskou k výrobě smaltovaných výrobků prohlubuje KALDEWEI jádro svého podnikání a v následujících letech kontinuálně optimalizuje výrobní procesy i materiálové vlastnosti svých koupacích van. 

Od roku 1950: průkopník koupelnové kultury

V 50. letech se Heinrich KALDEWEI stává výhradním společníkem firmy. Díky předvídavosti a inovačnímu potenciálu se rodinnému podniku otevírá nová éra.  Je to doba, ve které si KALDEWEI udělal jméno jako předvoj vývoje a výroby smaltovaných sprchových vaniček a koupacích van, a které si udržel dodnes. V roce 1956 se výrobní program rozšiřuje o smaltované sprchové vaničky. Jen o jeden rok později píší inženýři firmy KALDEWEI díky svým mistrovským výkonům v oblasti výrobních technologií další výrazný vykřičník v branži: Poprvé je koupací vana zcela beze sváru tažena z jednoho jediného kusu oceli. Tím padá startovní výstřel pro zprovoznění první lisovací linky na výrobu koupacích van na světě. Výrobní linku tvoří dva hydraulické tažné lisy, které vany tvarují pomocí tlaku 1 000 tun. Díky výjimečné kvalitě koupacích van KALDEWEI a mimořádné tloušťce materiálu 3,5 mm se vany brzy stávají synonymem nejvyšší kvality a životnosti a představují nové měřítko v oblasti sanitárního vybavení. Během jednoho desetiletí KALDEWEI téměř vytlačuje z německého trhu doposud naprosto převažující litinové vany. Tím vykračuje vstříc úspěšnému otevření nových trhů v Evropě, a během krátké doby se stává jedním z největších evropských výrobců smaltovaných sprchových vaniček a koupacích van.
Svého průkopnického ducha prokazuje KALDEWEI také v technice smaltování: V 70. letech je rodinný podnik z Ahlenu prvním průmyslovým závodem v Německu, který při své výrobě sériově používá mechanické roboty. Ty se starají o rovnoměrné smaltování sprchových vaniček a koupacích van a zaručují stálý vysoký standard kvality všech výrobků KALDEWEI. 

Od roku 1973: značka KALDEWEI

Franz-Dieter KALDEWEI, který v roce 1973 přebírá vedení podniku, dále rozvíjí jeho vedoucí postavení na trhu a průběžným zaváděním inovací sází na nejmodernější výrobní postupy. Poprvé pověřuje proslulá designérská studia jako Sottsass Associati v Miláně nebo Phoenix Design Stuttgart/Tokio navrhováním sprchových vaniček a koupacích van v ergonomických tvarech a inovativních barvách. S velkou láskou k materiálu smaltovaná ocel KALDEWEI a s citem pro hledání dokonalého tvaru vyvíjí KALDEWEI vlastní, konzistentní tvarové pojetí, které splňuje zvýšené nároky zákazníků. S rozšířeným portfoliem výrobků, kvalitním designem a vedením, udávajícím směr, se z podniku KALDEWEI stává silná značka.  

Dnes: celosvětový partner pro vysoce kvalitní řešení koupelen ze smaltované oceli
Pod vedením Franze KALDEWEIe, který od roku 2008 řídí podnik ve čtvrté generaci, si KALDEWEI jako špičkový výrobce udělal svými vysokými nároky na design a kvalitu jméno po celém světě. Z Ahlenu exportuje KALDEWEI svá řešení pro koupelny „Made in Germany“ do celého světa.

Uvedením umyvadel ze smaltované oceli KALDEWEI na trh na jaře roku 2015 prezentuje podnik důsledné pokračování vývoje portfolia výrobků a píše tím opět zcela nový tučný vykřičník. Tvůrci projektů oceňují nespočetné výhody jedinečného materiálu smaltovaná ocel KALDEWEI a výrobky z něj umísťují do početných prvotřídních hotelů. Dnes lze koupelny vybavit od extra ploché sprchové vaničky přes koupací vanu až po umyvadlo v jednotném materiálu ze závodu KALDEWEI, v harmonickém tvarovém pojetí a barevně sladěném provedení.
Jako jeden z předních mezinárodních výrobců extra plochých sprchových vaniček, koupacích van a umyvadel ze smaltované oceli KALDEWEI je podnik zastoupen ve více než 80 zemích světa. Z toho je dvanáct dceřiných společností – v Číně, Anglii, Francii, Itálii, Rakousku, Polsku, Rusku, Švýcarsku, Španělsku, Jihovýchodní Asii, České republice a USA. Průběžné budování mezinárodních poboček je pevnou součástí strategie vedoucí k využití potenciálu růstu mezinárodních trhů.

Tvarová rozmanitost a designová kompetentnost

V současné době může KALDEWEI nabídnout rozsáhlý sortiment řešení koupelen zahrnující více než 600 modelů, které svou tvarovou rozmanitostí, designovou kompetentností a vynikající funkčností zřetelně ční nad konkurencí. Ať již smaltované extra ploché sprchové vaničky v úrovni podlahy nebo volně stojící koupací vana Meisterstück s integrovaným koupelnovým zvukovým systémem: KALDEWEI nabízí mnohotvárnost tvarů a zpracování ve čtyřech segmentech – od klasických modelů až po luxusní výrobky pro obzvláště náročné individualisty. Další vrchol přišel v roce 2015 v podobě největší ofenzívy výrobků v podnikové historii, kdy KALDEWEI při ztvárnění nové koupelnové kolekce vsadil na spolupráci se dvěma vynikajícími designéry. Mezinárodně uznávaný hvězdný designér Arik Levy rozšířil pro KALDEWEI prémiovou kolekci Meisterstücke a doplnil ji o ladící model umyvadla. V branži ostřílená designérka Anke Salomon navrhla pro KALDEWEI hned tři řady výrobků, pro něž jsou charakteristické obzvláště měkké, přirozené tvary. Více než 120 národních i mezinárodních ocenění za design impozantním způsobem dokládá mistrovské ztvárnění výrobků a staví KALDEWEI na piedestal nejoceňovanějšího výrobce koupelnového vybavení na světě.

Zdroj: Franz KALDEWEI GmbH & Co. KG. Žádáme o zaslání kopie výtisku.

Text
doc  |  1 MB
Všechny obrázky
zip  |  39 MB
1 – Školicí středisko firmy Kaldewei v Ahlenu

72 KB
3 – Výroba koupacích van v roce 1934

82 KB
4 –Linka na výrobu koupacích van

73 KB
5 - Smaltovací pec
< DIN A4
3 MB
6 - Perfect Match - Centro_Superplan Plus
DIN A4
3 MB
7 - Conoflat
DIN A4
6 MB
8 - Puro S
DIN A4
4 MB
9 - Kaldewei Skin Touch
> DIN A4
3 MB
10 - Meisterstück Emerso/Arik Levy
< DIN A4
2 MB
11 - Miena
DIN A4
4 MB
12 - Kaldewei Scona
DIN A4
2 MB