+++    15 - 21 April 2024    +++    KALDEWEI „Bath[o]philia“ at Fuorisalone    +++    Milan, Via Durini 24, Casa Flash Art    +++

(CZ)
Tisk
Aktuálně
Detail
„Na vášni je vždy něco inspirujícího“

„Na vášni je vždy něco inspirujícího“

Aranžérka květin Ruby Barber má ráda květiny s „tváří“, miluje návštěvy berlínského velkoobchodu (Berliner Großmarkt) a je toho názoru, že neexistuje nic inspirativnějšího než příroda. Tedy až na případy setkání s vášní lidí nebo s krásnými designy a objekty, které z této vášně vznikly. Jako třeba umyvadlové mísy KALDEWEI z řady Miena. K nafocení uměleckých fotografií cenami ověnčených umyvadlových mís vytvořila tato 30letá designérka ve svém studiu Mary Lennox v Berlíně překrásná květinová aranžmá.

Na jižním konci parku u kolejištního trojúhelníku (Park am Gleisdreieck) v berlínské čtvrti Kreuzberg vzniklo z tehdejších hal lokomotivního depa s geometrickou architekturou životem pulsující centrum s byty, ateliéry a obchody. V komplexu budov zemitě červené barvy, který obyvatelé čtvrti láskyplně nazývají „červený dům“, má rozená Australanka své studio. Odtud pod jménem Mary Lennox dodává zákazníkům v USA, Evropě i po celém světě kreativní květinová aranžmá pro interiéry, módní prezentace i festivalové akce.

Uvnitř ateliéru, který dosahuje výšky více než 4 metry, je příjemné světlo. Podlahy a stěny mají zemitě červenou barvu a na zavěšenou galerii vedou kovové schody stejné barvy. Uprostřed stojí konferenční stolek s mramorovou deskou a u něj pohovka krémové barvy. Všude jsou zelené rostliny a pestré květy. Pro fotografování je před fotografickým plátnem připraveno rozložité květinové aranžmá. Line se z něj intenzivní vůně orchidejí, šeříků a dalších rostlin a aróma naplňuje celý prostor. Ruby Barber je hlubokomyslná a příjemně výřečná žena. Nosí tmavě modrý kostým, který zajímavě kontrastuje s pestrými kyticemi a zvláštní zemitě červenou kulisou.

Ruby, co tě inspiruje při práci a kam chodíš na nové nápady?
Již jako mladé děvče, když jsem ještě žila v Austrálii, jsme s kamarádkou chodily na flemingtonský trh v Sydney a hledaly exotické květiny, větvičky a trávy, z nichž jsme vytvářely kytice pro kamarády a rodinu. A přesně to samé dělám i dnes: Inspiruji se při procházkách přírodou i při návštěvách trhu. Je to jednoduché, protože mě přesně tohle baví. Lehkost a hravost jsou důležité pro mou kreativitu. Krásné designy a objekty, jako například umyvadlové mísy KALDEWEI řady Miena mě inspirují – a to i proto, že matné povrchy v různých tónech hnědé přes odstíny šedé až po ušlechtilou černou připomínají přírodu.

Jak začíná tvůj typický den?
Pokud zrovna nejsem u zákazníka kvůli focení či jiným činnostem, vstanu ve 4 hodiny ráno a jdu nakupovat květiny do velkoobchodu. Tam se procházím mořem barev a nechávám se vést nejenom očima, ale také srdcem a nosem. Ještě intenzivnější pocit však zažívám, pokud mohu květiny sama řezat. V Německu a Holandsku existuje několik výrobců, u kterých je to možné.

Jak důležití pro tvou kreativitu a inspiraci jsou ostatní lidé?
Velkým obohacením je pro mne zejména každodenní spolupráce s Olivií Beattie a našimi kolegy. Vášeň, se kterou se lidé do nejrůznějších projektů pouštějí, mě fascinuje. Tuto pozitivní energii cítím například při spolupráci s fotografy, umělci a designéry. Podobné to bylo například při focení mých květinových aranžmá ve spojení s tvary a barvami umyvadlových míst KALDEWEI Miena. Při diskuzích ke konceptům ztvárnění jednotlivých fotografií objevuji nové perspektivy pro svou práci. To mi pomáhá překonávat vlastní hranice myšlení a umožňuje posouvat se dál a být stále lepší.

Prozraď nám: Jak se dělá dokonalé květinové aranžmá?
Jako základ pro každé aranžmá si zvolím zpravidla tři různé tvary: Květy s „tváří“ jako orchideje, hvězdníky nebo toulitky, k tomu dlouhé, štíhlé exotické rostliny jako klejichy, liliochvostce nebo ozdobný ananas, a kvetoucí větévky jako magnolie nebo laskavce. Jakmile je vytvořen základ, začíná jemná práce. Každá kytice je konec konců jiná. Dokonalost nalézám testováním barev a tvarů, zkouším, jak se k sobě hodí a zda jsou v souladu.

Co tě osobně přitahuje na květinovém aranžmá pro koupelny?
Dokonalost je pro mne to, že dokážu lidi prostřednictvím své práce emocionálně obohatit. Obzvláště dobře se to daří v koupelně, kde prostor vytvořený lidmi díky designovému ztvárnění, tvarům a barvám připomíná přírodu. Již samotná koupelna s barevným umyvadlem, barevnou sprchovou vaničkou nebo barevnou koupací vanou je něco výjimečného. Správný výběr a kombinace květin s přírodními barvami kolekce KALDEWEI, je jakýmsi zrcadlením přírody v její nejdokonalejší podobě. Lidé se tak mohou v jednom prostoru spojit s přírodou, kterou v běžném životě často vyhledávají. Místo, kde si lidé mohou užívat klidu stejně jako při procházce v lese, má harmonizující účinky.

 

Zdroj: Franz KALDEWEI GmbH & Co. KG. Žádáme o zaslání kopie výtisku.

Text
docx  |  705 KB
Všechny obrázky
zip  |  3 MB
9_1_Kaldewei_RubyBarber
> DIN A4
3 MB

Ruby Barber miluje květiny s tváří, a to zejména toulitku, známou také jako „rostlinu plameňák“. Často tvoří základ jejích květinových aranžmá. Jemnostěnná umyvadlová mísa KALDEWEI Miena v trendy ústřicové šedé matné barvě z kolekce Coordinated Colours vytváří zajímavý kontrast k červeným květinám. Zobrazený produkt: umyvadlová mísa KALDEWEI Miena v ústřicové šedé matné.

Source: © KALDEWEI/Evelyn Dragan  |  9_1_KALDEWEI_RubyBarber